Ana Rucner – Neopisivo se veselim koncertu u Sarajevu!

1. Pretpostavljamo da ste glazbu zavoljeli još od malih nogu, jer ste odrasli u obitelji vrsnih glazbenika. Kada pogledate unatrag, je li ikada postojao neki drugi put kojim ste mogli krenuti, ili Vam je glazba jednostavno bila predodređena, da tako kažemo, „genetičkim kodom“?

– Bila je “zapisana” … !

Vjerovatno je moja majka puno vježbala violončelo dok je bila trudna pa me već tada upisala u glazbeni svijet … :)))

Kada sam napunila sedam godina krenula sam u glazbenu školu. Nekako, uvijek sam se divila majci koja je vrsna čelistica a uz to je i predivna žena i vidjevši u njoj uzor krenula sam njenim stopama.

2. Postoji li neki datum, ili trenutak koji bismo mogli nazvati Vašim početkom karijere?

– Teško je reći kada je sve počelo za ozbiljno i je li uopće počelo, ili tek počinje 🙂

Ali…, kada sam imala trinaest godina (8. razred osnovne škole), dobila sam ponudu da sviram u jednoj predstavi u kazalištu Kerempuh u Zagrebu. Svirala sam „lajt motive“ na sceni dok se izmjenjivala scenografija. Tada sam po prvi puta osjetila drugačiju pozornicu, onu Neklasičnu, a kada sam primila svoj prvi honorar, osječaj je bio sjajan. Kretala sam lagano prema tom svijetu, svijetu scene.

Prvo sam osnovala ženski čelisticki kvartet, pa klasični gudački kvartet, dok na koncu nisam upoznala pijanisticu Andrijanu. Nas dvije smo počele ozbiljno i često nastupati zajedno. Tada sam već imala 15 godina :-))))

Svirale smo na izložbama, raznim događanjima sviravši od klasike preko evergreena do rock’n’rolla. Održale smo niz recitala klasične glazbe. U međuvremenu sam upisala glazbenu akademiju u Zagrebu s navršenih 17. godina. Paralelno sam svirala u Mariborskoj filharmoniji gdje sam u dogledno vrijeme postala stalni honorarni član i stekla neprocjenjivo iskustvo.

Godinu dana kasnije uspjela sam se izboriti za sviranje na kruzeru koji je putovao Mediteranom. Već tada sam koketirala sa drugim glazbenim stilovima.

Na kruzeru sam s Andrijanom znala gostovati po 10-ak dana, a dvije godine kasnije smo dobile ponudu da odemo na dulje vrijeme, što smo i prihvatile.

Tu je nastao problem. Bila sam 3. godina akademije. Trebalo je birati… I jesam. Zamrznula sam godinu studija i otisnula se u avanturu. Roditelji su bili protiv, jer su bili uvjereni kako neću nikada završiti akademiju. Pauza nikad nije dobra. Međutim, ipak sam otišla, na kruzeru vježbala svoj klasični repertoar kako bi po povratku na studij bila u formi, a svirajući evergreene zarađivala sam novac, stjecala neprocjenjiva iskustva i „vidjela Svijet“. Tada sam upoznala ključnu osobu u mom životu, mladog gospodina Sandru Bačića. Susret se zbio prilikom usidravanja naseg kruzera na otok Korčulu.

On me jedini tada razumio kada sam mu rekla da se želim okušati u sviranju moderne klasike. Imala sam viziju da Ave Mariu odsviram uz techno podlogu. Problem je bio taj što je Sandro imao studio na Korčuli, a ja sam se nakon angažmana na kruzeru vratila u Zagreb.

Nisam mogla svojima objasniti da sad nakon svih svojih „egzibicija“ idem na otok Korčulu snimati techno Ave Mariu :))) Tada je to bilo kao danas odletjeti u Australiju; daleko i skupo.

Nakon što su roditelji rekli “Da se primim klasike i smirim”, drugim riječima Ne, ja sam odlučila “pobjeći”. Jedno jutro uzela sam čelo, kupila kartu za autobus i jednostavno otišla!

Javila sam im se tek kada sam bila na pola puta za Korčulu.

Tamo sam snimila Svoju prvu pjesmu i s njom počela nastupati. Nabavila sam i električno čelo što mi je scenski puno pomoglo.

Slijedeće godine napunila sam 21 godinu, upisala 4. godinu Akademije i diplomirala sa odličnim uspjehom, a uz to upoznala svog današnjeg supruga…

Dalje možete pročitati u medijima :)))

3. Do sada ste izdali 3 albuma, „Label Expression“, „Little Angels“ te „World Classics and Croatian Beauties“, na kojima ste većinom svirali i obradili djela klasične glazbe. Planirate li, možda, raditi neki album na kojemu će biti obrade skladbi koje ne pripadaju žanru klasične glazbe?

Album Expression je moj prvi studijski album, Little Angels je nastao u suradnji s HIPP-om, a World Classics & Croatian Beauties je promotivno turističko izdanje CD/DVD Hrvatske turističke zajednice u kojem se koristi moja glazba i kroz videa promovira Hrvatska. To je jedan od najnagrađivanijih i najpriznatijih suvenira HTZ-a.

Što se tiče budućih izdanja, naravno da planiram mnoga iznenađenja, tek sam krenula … 🙂

Sljedeći na redu je album filmske glazbe. Velika mi je želja napraviti autorski album u kojem ću koristiti i violončelo i vlastiti vokal, ali prije nego se upustim u takvu avanturu želim proći što više žanrova kako pronašla pravi zvuk koji bi opisivao mene u potpunosti.

4. Zanimljivo je da u skladbama koje izvodite jako rijetko imamo priliku čuti Vaš glas. U pjesmi „What a feeling“ smo čuli kako svirate i kako pjevate. Znači li to da ćemo u narednim skladbama imati priliku slušati Anu Rucner i u vokalnim izvedbama, ili je ovo tek bio mali izlet u pjevanje?

Kod mene sve počinje nekom vrstom “izleta”.

Oduvijek sam htjela upotrijebiti vlastiti vokal, međutim nije bilo prilike. Sada sam si dala malo oduška:)

I da, mislim nastaviti u tom smjeru, jer mi se jako sviđa taj spoj.

5. Kako smo mogli pročitati na vašem službenom web siteu, nastupit ćete u Sarajevu u sklopu Sarajevskog film festivala. Možete li nam nešto detaljnije reći o koncertu, (gdje će se održati i kakav će biti repertoar)?Jeste li prije nastupali u Bosni i Hercegovini? Što očekujete od Sarajevske publike?

Neopisivo se veselim tom koncertu.

Ono što za sada mogu reći je da ću na koncertu izvoditi biranu, zlatnu filmsku glazbu. Bilo je teško odabrati, jer ima predivnih djela, ali vjerujem da će moj izbor zadovoljiti publiku, jer sam pokušala razmišljati iz perspektive kreativnog izvođača, ali i gledatelja i slušatelja.

Bit će uvrštene najpoznatije filmske teme kao što su The Godfather theme, Love story, Doctor Zhivago, Wizard of Oz, Pirates of the Caribbean ali i teme i songovi iz bosanskohercegovačke i regionalne produkcije kao što su Nafaka i Kod amidže Idriza…

Bit će svega i po svačijem ukusu, ali ne „bućkuriša“ već istančanog svjetskog zvuka s natruhama bosanskog melosa…

Koncert se planira održati 23.08. u premijernom terminu u Narodnom pozorištu u Sarajevu uz pratnju Sarajevskog gudačkog ansambla i benda sastavljenog od najistaknutijih sarajevskih instrumentalista (gitara, bas gitara, bubnjevi, saz, harmonika)…

Treba li vam što više reći osim imena gostiju: Lejla Jusić, Halid Bešlić, Goran Karan…

Za aranžmane se već brinu maestro Đelo Jusić i maestro Julio Marić i još neki aranžeri iz Regije, a koncertom će dirigirati sjajni mestro Đelo Jusić.

Imala bih Vam još reći puno detalja, oko produkcije, scene, mojih kostima, ali, kako kažu, kad se sve ne kaže bit će svima puno draže… i s više draži… i strasti…

Neće biti neočekivano zbog neočekivanosti već zbog izuzetnosti u svim kreativnim elementima…strpite se…čut ćete i vidjeti Gala show.

Napravit cemo Vam Svjetski spektakl!

6. U kojoj vrsti glazbe Vi najviše uživate? Ili jednostavno slušate ono što vam se sviđa, bez obzira kojem žanru pripada?

Upravo tako, slušam ono što mi se sviđa, a sviđa mi se sve, ovisno o raspoloženju.

Kada radim na novom materijalu, slušam upravo njega, a kada se opuštam, ne slušam nista, samo tišinu, jer se tako punim za nove radne pobjede:)!

7. Znamo da ste tijekom svoje karijere dobili brojne nagrade i priznanja, postoji li neka nagrada koja vam je najviše prirasla srcu?

Svaka nagrada mi je draga, jer njome imam potvrdu da se isplatilo.

Najponosnija sam na nagradu koju je osvojio moj CD sa uspavankama „Za male Anđele“, i to zato što kada sam ga stvarala, radila sam to iz srca za svojega sina Dariana i sa željom da drugim majkama olakšam neprospavane noći i u tome uspjela.

8. Kakvi su vam planovi u narednom periodu? Jesu li u planu neke koncertne turneje, međunarodna gostovanja, ili nešto slično?

Planovi su vrlo ambiciozni. Već kroz ovaj mjesec imam nekolicinu koncerata, Dubrovnik, Turska i vjerojatno Španjolska. Svaki mjesec do kraja godine mi je ispunjen lijepim nastupima.

Veselim se koncertima koje ću odrzati u Poljskoj u 6. mjesecu prigodom ulaska u Hrvatske u Europsku Uniju, a čim se vratim iz Poljske počinje moj, treći po redu Festival “Ana u Gradu” koji se održava u prelijepom Dubrovniku od 21.6. do 24.6.

U međuvremenu planiram izdati reizdanje CD-a sa dječjim uspavankama koji sam u međuvremenu nanovo snimila.

Ima puno djece i mama koje ga još nisu imale priliku poslušati 🙂

INTERVJU

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …