Budite u dobroj formi bez odlaska u teretanu!

1. ŠETAJTE PSA. Ukoliko imate kućnog ljubimca ovo će vam biti odličan razlog za izlazak iz kuće i pokret. Psima koje žive u zatvorenom prostoru je potrebno najmanje 30 minuta šetnje da bi izbacili svoju energiju i ostali zdravi. Pokušajte da izvučete maksimum od vašeg psa, ali i svoj u isto vrijeme. Nosite udobnu obuću i trudite se da održavate dobar tempo. Ako nemate svog psa, uvijek u svoju dnevnu rutinu, možete da uvrstite šetnju sa prijateljem koji ga ima.

2. MAKSIMALNO ISKORISTITE VRIJEME KOJE PROVODITE ISPRED TELEVIZORA. Možda ste čuli da možete da vježbate dok gledate televiziju. Većina pauza za reklame traju od 60 sekundi do 2,5 minute. Umjesto da ustanete i odete do frižidera iskoristite ove pauze da povećate svoju kondiciju. Neke vježbe koje treba da isprobate su: trbušnjaci ili leđnjaci(pokušajte da ih uradite što više dok vaša omiljena tv serija ili emisija ne počne ponovo), iskorak, sklekovi, čučnjevi, čučanj-skok, žablji-skokovi… (uradite onoliko koliko možete bez zaustavljanja). Također možete da odradite omiljenu joga pozu ili se istežete (držite svaku pozu ili protezanje bar 30 sekundi). Sve se ovo računa, tako da vremenom možete da povećate ponavljanja ili trajanje vježbi na uštrb gledanja televizije.

3. VJEŽBAJTE UZ DVD. Ako niste sigurni da li želite zumbu ili klasičan fitness trening, kardio boks ili neki drugi način vježbanja za koji ste možda čuli, probajte ih kod kuće. Video treninzi su lako dostupni, pa pokušajte sa nekim prije nego što se odlučite da ga uvrstite u svoju vježbačku rutinu.

4. ISTRESITE SE NA IGRALIŠTU. Kada odvedete svoju djecu u park, uživajte i vi u nekim igrama sa njima. Pentrajte se, jurcajte za djecom, ljuljajte se i dobacujte. Mala djeca su uglavnom u formi jer nikad ne prestaju da se kreće, i pritom ne prave uobičajene vježbačke pokrete kako bi bili fit. Imitirajte ih (uključujući i smijeh i glupiranje) – to će učiniti da se osjećate odlično, ali i da izgledate odlično!

5. NAPRAVITE SAMI SVOJU TERETANU. Razmislite o kupovini sobne teretane. Postoji nekoliko verzija, a sve su prenosive i lako se podešavaju. Uglavnom ih dobijate sa svim potrebnim uputstvima i možete ih koristiti u vaše slobodno vrijeme. Druge opcije su da kupite sobni bicikl, traku za trčanje, nabavite vijaču ili tegiće ili nađete ličnog trener koji će doći do vas. Šta god da izaberete, neka to bude deo vaše rutine, a vježbe kao svoj dnevni raspored shvatite baš kao da vam ih je ljekar prepisao!

6. IZAĐITE NAPOLJE I KOMBINUJTE SVOJE INTERSE SA DRUŽENJEM. Pokušajte sa aktivnostima i sportovima na vazduhu kao na primjer: sa trčanjem, brzim hodanjem i vježbanjem u prirodi, ili pak nečim zanimljivijim kao što je basket, badminton, bacanje frizbija. Biće vam krajnje zabavno tako da nećete ni primijetiti da ste vježbali. Zacrtajte sebi po jednu aktivnost svakog vikenda i vaše tijelo će požnjeti velike koristi. Podijelite svoje vrijeme i interese uz prijatno društvo, dok se rekreirate na vama omiljeni način.

7. USTANITE. Treba da znate da možete sagorijeti 33% više kalorija kada umjesto što sjedite, stojite. Zato odlučite da što je god moguće češće u toku dana ustajete i uspravljate svoje tijelo. Ustanite kad god zazvoni telefon, složite opran veš stojeći, ponekad stojte ispred računara ili kada čekate autobus. Ne zaboravite na položaj svog tijela. Ramena zabacite pozadi, uvucite stomak i stojte uspravno.

8. BACITE SE NA ČIŠĆENJE. Krajnje je vrijeme da sredite taj krš u garaži, potkrovlju, podrumu. Bacite se na pranje prozora, oribajte kadu što je češće moguće, sredite dvorište skupljanjem lišće i granja, ponovo organizujte vaš ormar i fioke… Ovakav rad je vjerovatno beskrajan, ali će vam donijeti veliku satisfakciju kroz povećanja vaše kondicije jer ćete stalno biti u pokretu i puni energije.

(smedia)

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …