David Cronenberg, A Dangerous Method

Sabina Spielrein je bila jedna od prvih psihoanalitičarki početkom 20.stoljeća, fascinantno dostignuće obzirom na činjenicu da je bila jedna od prvih pacijentkinja na koju je primjenjena Freudova metoda “ talking cure”. Nakon što je, uspješno, godinu dana liječena, od strane švicarskog psihloga Carla Junga, koji je kasnije postao njenim ljubavnikom, Spielrein je 1911. godine diplomirala medicinu i dječiju psihologiju. Bila je članica Bečkog društva psihologa, a 1912. godine iznosi tezu da ljudski seksualni nagon sadržava u isto vrijeme instinkt uništenja i instinkt transformacije. Ona je bila jedna od prvih žrtva holokausta i njena smrt od strane SS-ova bi je izbrisala iz historijskih knjiga, da nisu bili otkriveni njeni bolnički i dnevnički zapisi, te pisma koja je razmjenjivala sa Jungom i Freudom. Danas je, u psihoanalitičkim krugovima, široko prihvaćena ideja da je njena teza iz 1912.godine uveliko utjecala na rad Freuda i Junga. Freud je priznao njen uticaj na razvoj svojih ideja, za razliku od Junga koji to nikad nije učinio.

Sabina Spielrein je samo jedan dio slagalice u David Cronenbergovoj „ Opasnoj metodi“. Film ispituje složeni odnos između nje, Junga i Freuda, odnos koji je istovremeno ojačao i prijetio njihovim poljima interesovnja.

“Opasna metoda” je ekranizacija pozorišnog komada “The talking cure”, britanskog dramatičara i scenariste Christophera Hamptona koji potpisuje scenarij za ovaj film. “The talking cure” je bio inspirisan knjigom Johna Kerra “The most dangerous method” prema kojoj film nosi naziv.

Radnja filma je smještena u rane 1900te godine, u vrijeme nastanka psihoanalize. Carl Jung (Michael Fassbender) je mladi švicarski psiholog, koji dobija težak psihijatrijski slučaj 18-godišnje Sabine Spielrein (Keira Knightley), kćerke imućnog ruskog trgovca jevrejskog porijekla. Spielrein je dijagnosticirana histerija, te Jung smatra da je ona idealna za primjenu metode liječenja čiju je osnovu postavio njegov mentor Sigmund Freud(Viggo Mortensen). Za veoma kratko vrijeme uspio je postići zavidne rezultate u njenom liječenju, te je ona u mogućnosti da se vrati normlanom životu i studiranju medicine. Jung odlučuje pisati Freudu o svom dostignuću, te dobija Freudov poziv da ga posjeti u Beču. Njihov prvi razgovor je trajao trinaest sati o njihovim dostignućima i teorijama. Započinju zanimljivo prijateljstvo, gdje će narednih šest godina pisati jedan drugom o svojim novim sazanjima. Freud šalje Jungu pacijenta na analizu, ekstravagantnog psihoanalitičara Otto Grossa (Vincet Cassel), čiji će argumenti protiv monogamije navesti Junga da prekrši svoj da prekrši svoj etički kodeks i započne aferu sa Spielrein. Ulazeći sve dublje u vezu sa Spielrein, Jung se sve više razilazi u mišljenjima sa svojim mentorom, te njihovo prijatljstvo dobija svoj epilog 1912. godine, kada se Jung javno suprostavio Freudovim teorijama. Kroz složeni odnos Freuda i Junga, redatelj nas upoznaje sa samim počecima psihoanalize.

Film se zapravo više bavi Jungovim privatnim životom i njegovim odnosom sa Spielrein, sa kojom je imao sadomazohističku vezu, iako je oženjen Emmom (Sarah Gadon).

Veza sa bivšom pacijenticom će dovesti Junga do otkrića da je u sebi otkrio „poligamne težnje“, smatrajući dobrim preduslovom za brak njegovu slobodu da bude nevjeran.

Poznavaoci Jungove teorije će u njegovom odnosu sa suprugom i ljubavnicama, koji je prikazan u ovom filmu, prepoznati njegovu teoriju da muškarcu trebaju dvije žene: s jedne strane mu treba žena da mu rodi i odgaja djecu; s druge strane treba mu femme inspiratrice, duhovna saputnica koja će dijeliti njegove fantazije i inspirirati njegova najveća djela.

Jung je volio Emmu i bio je zadovoljan njome kao suprugom, ali mu ona nije mogla biti inspiracija. Inspiraciju je prvi put pronašao, nakratko, u Sabini Spielrein, a zatim u Antoniji Wolff, koja će do kraja života ostati njegovom ljubavnicom.

Prikazujći odnos između Freuda i Junga, čini nam se da se redatelj niti u jednom trenutku ne priklonjava ni jednom od psihoanalitičara. Jungovo neslaganje sa Freudom je proizašlo iz činjenice da Jung nije mogao prihvatiti dvije glavne Freudove postavke: 1. da je ljudska motivacija isključivo seksualnog porijekla i 2. da je nesvjesni dio psihe potpuno ličan i intiman za pojedinca. Psihičku energiju (ili libido prema Freudu) Jung je shvaćao kao sveobuhvatnu ‘životnu snagu’, u kojoj je seksulanost samo jedan oblik izražavanja. S jedne strane, Freud je smatrao da se ispod ličnog nesvjesnog nalaze potisnute želje i traumatska sjećanja, dok je Jung, s druge strane, smatrao da postoji dublji i važniji sloj koji je nazvao kolektivno nesvjesno, za koje je smatrao da sadrži čitavo psihičko naslijeđe čovječanstva.

Kroz prikaz odnosa Junga i Sabine Spielrein, redatelj se ipak na neki način priklonio Freudu i njegovoj teoriji da je ljudska motivacija seksualnog porijekla. Zanimljiv je prikaz ove dvije ličnosti kroz njihovo imovinsko stanje, jer Freud živi u malom stanu u Beču.

Glavni protagonisti su Fassbender i Knightley, ali nažalost njen lik ostaje u sjeni njenih glumačkih kolega. Ona jeste uradila dobru izvedbu, ali mi se činilo da je njena demencija na samom početku pretjerana i zbunjujuća, te da se njen lik suviše brzo oporavio. Njena gluma i facijalna ekspresija se na momente čini pretjeranom i nepotrebnom. Razgovori između Spielrein i Junga prikazuju rođenje Jungovih teorija(animus, anima, kolektivno nesvjesno itd.), možda čak i same rođenje psihoanalize., dok je Jung oženjen bogatom nasljednicom s kojom živi u velikoj kući pokraj mora. Prikazujući ovo, redatelj je uspio da nagovjesti blagu Freudovu zavist i tako pokušao objasniti Freudovo odbijanje da se njegova teorija dovede u pitanje. Radnja je smještena pred sami početak I svjetskog rata, gdje kroz odnos Freuda i Junga vidimo probleme sa kojim se susreću jedan Židov i jedan protestanti kršćanin.

Michael Fassbender i Viggo Mortensen su obojica sjajni glumci i obojica sijaju u zajedničkim scenama, kojih je nažalost malo. Većina njihovog odnosa se temelji na razmjeni pisama. Scene u kojima se njih dvojica susreću podsjećaju na verbalni ping pong. Dijalog je pametan, elegantan i prepun emocija i svaka replika , u pravom psihoanalitičkom smislu, sugerira skrivena značenja. Ovo je treća suradnja Mortensena i Cronenberga (A history of violence i Eastern promises). Cronenberg nije mogao izabrati boljeg glumca da tumači najkontraverzniju ličnost XX stoljeća, Sigmunda Freuda. Mortensenova gluma je toliko sjajna da vam se na trenutak čini da se ispred vas nalazi sam Freud. Za njim ne zaostaje puno njegov glumački kolega Michael Fassbender, koji je odradio odličnu interepretaciju Carla Junga, ali se kroz čitav film osjeća dominacija Mortensenogovog lika. Glumeći Otta Grossa, Vincet Castel je imao malu, ali vrlo značajnu ulogu, jer je upravo njegov lik najviše uticao na Jungovu odluku da stupi u ljubavnu vezu sa svojom pacijenticom.

Snaga ovog filma leži u dijalozima, jer ovo je film koji se sluša, a ne samo gleda.

Prosječan gledatelj/gledateljica, kojem/kojoj ova tema nije poznata, će se upoznati sa temeljima psihoanalize, dok će ljubitelji/ljubiteljice rada i djela Freuda i Junga smatrati da je film dao premalo uvida u njihov odnos, koji je bio jedan od temeljnih odnosa za razvoj psihoanalize, moderne znanosti koja je obilježila XX stoljeće.

Režija: David Cronenberg Uloge: Michael Fassbender, Keira Knightley, Viggo Mortensen, Vincent Cassel

Scenario: Christopher Hampton, John Kerr

Producent/i: Jeremy Thomas

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …