Deset načina da poboljšate izgled vašeg tijela

Tweet

Osjećati se dobro u vlastitoj koži ne znači stati u najmanji broj hlača. Samopouzdanje i dobar izgled koji iz toga proizlazi ipak je malo više povezan s načinom našeg razmišljanja i pozitivnošću. Kako cijeniti više same sebe, a time i zračiti “onim nečim” bez obzira na nesavršenosti? Pročitatjte ovih 10 savjeta i možda vam to pomogne promijeniti način razmišljanja o svom izgledu i tijelu.

1. Razmislite o tome što vaše tijelo može napraviti, a ne kako izgleda.

Možete šetati, trčati, biciklirati, a u vama mogu rasti i mala bića! E to je ono nevjerojatno! Umjesto da cijelo vrijeme kritizirate izgled svoga tijela, pokažite mu malo ljubavi i cijenite sve što ono svaki dan čini za vas. Postavite ciljeve na način da učinite nešto (primjerice trčanje maratona), a ne da budete nešto (npr. dovoljno mršavi da stanete u hlače određene veličine). Vjerojatnije je da ćete ostvariti one prve ciljeve ciljeve i tako se osjećati dobro u vezi samih sebe.

2. Redefinirajte “zdravlje”.

Vaša je prehrana uravnotežena, ubacujete aktivnosti u svoju svakodnevnu rutinu, i uživate kad ste s prijateljima, umjesto da brojite koliko ste kalorija konzumirali. Nije li to zdravije nego imati točno određenu kilažu ili nositi određenu veličinu odjeće? Zdravlje uvelike ovisi i o tome koliko se dobro osjećate, a ako ubijate sami sebe pokušavajući biti “zdravi”, nešto nije u redu u takvom pristupu.

3. Odbacite svoje ideje o “normalnom”.

Serena Williams i Arnold Schwarzenegger (koji imaju BMI 32 i 33) se oboje smatraju “pretilima”, ako gledamo prema prihvaćenom zdravom rasponu od 18.5-24.9. Ali nijedno od njih nije ni blizu debelom. Zapamtite da je svatko drukčije građen, različite visine i udjela mišića na svojem tijelu. Samo zato što vaš prijatelj ima toliko kila, ne znači da isto toliko trebate imate i vi.

4. Ne gledajte na veličinu odjeće dok kupujete.

Prema članku New York Timesa, veličine odjeće toliko se razlikuju od trgovine do trgovine da veličina S kod jednog može biti L kod drugog. Pa zašto gnjaviti same sebe i obraćati pozornost na to? Tako ćete samo postići da se osjećate loše kada vam veličina za koju mislite da bi trebala odgovarati, ne odgovara. Pokušajte ne gledati na veličinu, a kada dođete kući, odrežite etiketu tako da “hlače veličine L” samo postanu “hlače koje mi stoje jako dobro.”

5. Klonite se vage.

Samo voda u tijelu može utjecati na variranje težine i do 2 kilograma, stoga vaganje svakog dana nije baš dobra ideja. Ako trebate nadzirati svoju težinu, odredite jedan ili dva dana u tjednu kada ćete se izvagati. Ako mislite da općenito možete bez vage, spremite ju i ravnajte se prema tome kako vam stoji odjeća i kako se osjećate.

6. Odijevajte se udobno.

Nošenjem preuske odjeće, kao i onom koja otkriva previše, možete samo postići suprotan efekt od željenog. Pa ako morate uzeti veći broj da se u odjeći osjećate dobro i ugodno, radije učinite tako nego da se pokušavate ugurati u veličinu za koju mislite da bi trebali nositi. Ako se u nečemu dobro osjećate, to je najvažnije, a samopouzdanje je privlačnije od svega što možete nositi.

7. Klonite se gledanja u ogledala iz svih kutova.

Nedavno je jedna blogerica o ljepoti odlučila ne gledati se u ogledala cijelu godinu. Njezin ambiciozan cilj je bio usredotočen na želju da živi “iznutra prema van, umjesto izvana prema unutra.” Iako možda ne želite izbjegavati sva moguća ogledala, treba reći nešto o odolijevanju svakoj prilici da se ogledate, pogotovo ako to potiče negativni unutarnji monolog: “Izgledam li debelo?” “Koliki je velika ta bubuljica?” “Mrzim svoj nos.” Pokušajte ograničiti broj ogledala u svom domu samo na najosnovnije, jedno veće i jedno manje.

8. Držite se pozitivnih ljudi.

Ne biste se trebali oslanjati isključivo na druge po pitanju samopouzdanja, ali ako vam partner govori da ste debeli i da imate grozan ten, sigurno se nećete osjećati dobro. A takve izjave od strane osoba kojima bi trebalo biti stalo do vas samih, više nego do vašeg izgleda, nisu baš pokazatelj dobrog i zdravog odnosa. Držite se ljudi koji vas “podižu” umjesto da vas “spuštaju” i vaša slika o sebi uvelike će se poboljšati.

9. “Nogirajte” prijatelje na dijeti.

Ok, to je malo okrutno za reći da bi trebali prestati biti prijatelj s nekim samo zato što on pokušava smršaviti. Ali ako netko neprekidno priča samo o svojoj prehrani i koliko kalorija unosi svaki dan, probajte prijeći na neku drugu temu, a ako to ne uspije, družite se više s prijateljima koji su fokusirani na dobar provod i uživanje u društvu jednih s drugima.

10. Planirajte jesti redovite obroke i zalogaje tijekom dana.

Ne samo da je jedenje čestih obroka dobro za vaš metabolizam, to vas također sprječava da pregladnite, što može uzrokovati prejedanje i neizbježan osjećaj krivnje. Planiranje vaših obroka može pomoći da osjećate kako imate stvari pod kontrolom, a samodisciplina je veliki dio samopouzdanja.

Članak postavljen 10.04.2012 u 0:47:44

Počelo obilježavanje 752. rođendana grada Bihaća

Rihanna rastura u filmu Battleship

Kim Kardashian

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …