Fotoepilacija – najnovija metoda uklanjanja dlačica

Žene već decenijama pokušavaju pronaći način kako se riješiti neželjenih dlačica po cijelom tijelu. Najnoviji metod na tom polju je popularni tretman fotoepilacije. Svjetlost je opet stavljena u službi ljepote. Samo u ovom slučaju nije bolna, a efekat je dugotrajniji.

Fotoepilacija je uklanjanje dlaka pomoću korištenja svjetla. Zasniva na principu selektivne fototermolize, a ova definicija uključuje dvije metode: Intens Pulsed Light – metoda rada pulsirajućom svjetlošću visokog intenziteta (IPL) i depilaciju laserom.

Kako svjetlost rješava problem svake žene – dlačice?

,,Svjetlost primijenjena na kožu pretvara se u toplotu i selektivno uništava klice ćelija korijena dlačica. Što znači, melanin upija svjetlost i prenosi je na korijen dlačice, gdje pretvorena u toplotu, ona uništava klice ćelije koje hrane dlačice. Eliminisanjem ovih ćelija, one odumiru i opadaju”, objašnjava doktorica Sabina Omić, specijalista dermatovenerolog u centru za fotoepilaciju Nomasvello, Sarajevo.

Fotoepilacija je modernija tehnika dugotrajne epilacije, ali se kao i laser bazira na svjetlosti kako bi se uništila dlaka. Po čemu se onda razlikuje od klasične epilacije laserom?

,,Za razliku od lasera, ova tehnika je bezbolna iz razloga što se komplementira sa sistemom rashlađivanja Sub Zero Intense koji smanjuje osjećaj toplote na minimum. Pri tome se može aplicirati na više različitih vrsta kože, kao i dlaka. Za razliku od fiksne talasne dužine lasera, sa sistemom IPL odabirete onaj spektar talasne dužine koji se može adaptirati na kožu, boju i dubinu dlake. Na taj način efikasno tretirate boju i teksturu dlake, ” objašnjava doktorica Sabina Omić.

Nakon što se toplotom uništi korijen dlačice, one ostaju u folikulu između prve i treće sedmice nakon obavljanja sesije, a zatim same ispadaju. U toj fazi može izgledati kao da one i dalje normalno rastu, ali nakon što ih pokušate izvući, one će lagano kliznuti iz folikule. Jedna od prednosti aparata fotoepilacije No+Vello® je da neće konstantno dolaziti do izbacivanja dlačica, jer su one potpuno uništene i samim tim pore su čiste, bez ičega unutra.

IPL tretman se ne koristi samo za fotoepilaciju, nego i za tretmane fotopodmlađivanja kože, smanjenja bora, ujednačavanje tena, te u konačnici pruža zdraviji i podmlađeniji izgled kože.

Prije samog tretmana obavazan je razgovor sa specijalistom. Pri tome se određuju područja koja će se depilirati, fototip kože, dubljina i debljina dlačica. Razgovor je obavezan dio tetmana, jer se fotoepilacija ne preporučuje ako imate dijabetes, epilepsiju, koristite lijekove koji mogu biti fotosenzibilni, u slučaju trudnoće ili periodu dojenja. Nakon što doktor specijalista ustanovi da nema nikakvih prepreka za tretman, slijedi probni test na zoni koja će se depilirati.

Sam broj potrebnih sesija zavisi od niza faktora – fototipa kože, od boje i debljine dlačica, područja koje se tretira, spola i starosti klijenta, kao i hormonskog statusa, ali se uglavnom kreće između četiri i osam sesija. U početku, one su neophodne svaki mjesec, ali postepeno će biti sve rjeđe iz razloga što je folikul dlake slabiji i dlačicama će trebati više vremena da narastu.

Iako se tretman fotoepilacije, kao i većina laserskih epilacija može raditi tokom cijele godine, stručnjaci preporučuju da ih je ipak bolje obaviti tokom hladnijeg perioda godine. Razlog? U tom periodu ima najmanje UV zraka. Ukoliko se rade tretmani zona koje se ne izlažu suncu (pazuh i bikini) tetmani se mogu raditi bilo kada. Za ostale zone koje su stalno ili više izložene suncu (lice, šake, stopala, noge i ruke) bolje rješenje je hladnije doba godine.

Njega kože nakon tretmana

Njega nakon fotoepilacije je bitan dio tretmana kako bi se dobili željeni rezultati. Tri, četiri dana prije i poslije tretmana fotoepilacije se preporučuje korištenje hidratantnih krema sa ekstraktom Aloe Vera, Rosa Mosqueta (čileanske divlje ruže) i visokim zaštitnim solarnim faktorom (tokom ljetnih dana) Ovakve vrste krema su neophodne za pripremu i prilagođavanje kože, jer imaju smirujući, antiseptički i antibiotički efekat. Pri tome stimulišu regeneraciju novih ćelija, te sprečavaju bilo kakvu neugodnost na koži. Ujedno povećavaju proizvodnju kolagena, te smanjuju potencijalne štete koje mogu nastati kao posljedica dehidratacije izazvane fotoepilacijom i fototerapijom.

(woman.ba)

Nekada je potrebna samo dobra ideja i klupko špage da biste napravili najljepšu prosidbu! Pogledajte i kako!

More Articles for You

Mjesečni horoskop

Na Vasu adresu stizu razlicite pohvale, priznanja i dobre poslovne ponude, sto uvecava Vas poslovni ili javni ugled. Za Vas …

U Kamernom novi glas, naglas

Predstavom „Kad bi naglas govorili“ koja je premijerno odigrana 02.03.2016. godine, sarajevski Kamerni teatar 55 pokazao je spremnost na nešto …

Kako odabrati domenu?

Prije kupovine domene, morate znati za koji ćete se keyword natjecati sa drugim sajtovima. Ako ciljate organske posjete, bitno je …

Matične ćelije – lijek budućnosti

Matične ćelije donose novu nadu za mnoge bolesnike. S obzirom da imaju moć samoobnavljanja i neograničenu sposobnost diferenciranja u bilo …

Saznajte koji je vaš indeks tjelesne mase i šta on zapravo govori o vama!

Kada razmišlja o opasnostima debljine po zdravlje, većina ljudi svjesna je važnosti nivoa holesterola i krvnog pritiska kao faktora rizika …

— Featured —

Budite u dobroj formi bez odlaska u teretanu!

1. ŠETAJTE PSA. Ukoliko imate kućnog ljubimca ovo će vam biti odličan razlog za izlazak iz kuće i pokret. Psima …