Glumica Jasna Ornela Bery o bogatoj karijeri: Angelina je dirnula u osinje gnijezdo

U svojoj uspješnoj, više od trideset godina dugoj karijeri bh. glumica Jasna Ornela Bery odigrala je stotinjak uloga u teatru, na filmu, televiziji i radiju. “Cirkus Columbia”, “Na putu”, “Grbavica”, “Nafaka”, “Dobro uštimani mrtvaci”, “Snijeg”… samo su neki od filmova novije produkcije u kojima je ostvarila sjajne uloge, a koji su se okitili prestižnim svjetskim nagradama. Na sve svoje uloge Jasna je itekako ponosna, a neke od pozorišnih koje su joj posebno drage su Anrijeta u predstavi “Učene žene”, Marija u komadu “Ljubavno pismo ili čestitam”, Manjka u “Vjenčanju”, Sara u predstavi “Divlje meso”…

Jasna je dobitnica brojnih nagrada, između ostalog i priznanja Festivala MESS za ulogu Pauline u predstavi “Bijeli brak” reditelja Tadeuša Minca. Članica Kamernog teatra 55 i danas je jedna od najviše angažiranih bh. glumica, koja igra i jednu od uloga u filmu Anđeline Đoli u “U zemlji krvi i meda”.

Teške scene

– Film je, kao što znate, potresna ljubavna priča koja se odvija u ratnom okruženju, gdje se dešavaju užasna nasilja i zločini. Za ovako osjetljivu temu, bilo je i za očekivati da će film izazvati ovolike reakcije. Anđelina je ovim filmom željela, kao što je i sama rekla, izraziti svoje nezadovoljstvo što međunarodna zajednica nije na vrijeme reagirala i spriječila te užase. Ne samo da je svojim filmom udarila pljusku međunarodnoj organizaciji nego je dirnula i u osinje gnijezdo.

Film se neće prikazivati u Republici Srpskoj. Vaše mišljenje?

– Zastrašujuće je da kod nas pojedinci, koji apsolutno nemaju nikakve veze s umjetnošću, odlučuju hoće li se film prikazivati ili neće, hoće li se snimati ili neće, komentirajući ga, dižući tenzije, a da ga pri tome nisu ni pogledali. Ovo je još jedan pokazatelj u kakvom društvu živimo i kakve velike probleme imamo. Žao mi je što se u našoj državi, uz svo dužno poštovanje, daje tolika medijska pažnja osobama koje su nekompetentne, neobrazovane i koje na primitivan i neartikuliran način komentiraju i osporavaju film.

Vaša uloga u ovom filmu ocijenjena je sjajnom. Kakvo iskustvo Vi nosite?

– Hvala vam na komplimentu. To je lijepo čuti. Iskustvo je bilo predivno. Sve je izgledalo nekako nestvarno. Imala sam malu tremu, koja je nestala pri prvom susretu, kada smo Anđelina i ja pružile jedna drugoj ruku i zagrlile se. Anđelina je veoma draga i topla osoba, inteligentna i intuitivna. Ona stvara pozitivnu atmosferu oko sebe i kada vam se nasmiješi, kao da vas obasja sunce. Ako je zadovoljna onim što ste uradili, jednostavno će doći, zagrliti vas i poljubiti. Ona voli glumca. Imala sam teške dramske scene, koje nisu imale mnogo prostora i prvi put nisam znala kako da ih odigram a da ne budu patetične i da budu tačne. Zahvaljujući Anđelini, imala sam punu slobodu, a povjerenje je bilo obostrano. Ne možete a da ne budete sretni i zadovoljni kada vam neko poput Anđeline i Breda poslije pregledanog materijala uputi velike komplimente.

Igrali ste i u predstavi Damira Zlatara Freya “Zločin na kozjem otoku”, koja se bavi pitanjima ljubavi i muško- ženskih odnosa. U predstavi ste se otvorili više nego ikada. Jeste li zadovoljni ulogom i predstavom?

– U predstavi igram lik koji se zove Agata. To je veoma kompleksna i zahtjevna uloga, u kojoj sam, uprkos svojim povredama od kojih se još oporavljam, zaista uživala. Predstava je zahtijevala od nas veliki angažman, i fizički i psihički. Kada se ostavljenoj, usamljenoj ženi u tim zrelim godinama poslije pet godina apstinencije pojavi mlad, zgodan muškarac i vješto je zavede, ona gubi razum. Zbog probuđenih nagona i strasti, spremna je žrtvovati sve samo da ga zadrži za sebe. Za nju više ništa ne postoji. Ostaje samo borba strasti, ljubomore. U svakoj ulozi se dajem do kraja i u potpunosti. Koliko sam ovog puta uspjela, to će ipak reći publika. Veoma sam zadovoljna poslom koji sam uradila, veoma volim svoju Agatu i uživam u njoj.

Šta ste sve morali proći tokom pripreme predstave? Čujem da su to, između ostalog, bili i časovi joge.

– Moram reći da je rad na ovoj predstavi za mene bio novo, dragocjeno iskustvo. Proces kroz koji smo prolazili, razlikovao se na neki način od dosadašnjih. Bilo je veoma zanimljivo i neuobičajeno. Probe smo počinjali meditacijama i “čišćenjem”, što nam je uveliko pomoglo u ostvarivanju uloga. Ono što je relevantno kada pričamo o procesu rada, to je ta naša zajednička energija, koja se osjećala i kada nismo bili na probama i kada smo se samo družili.

Nakon “Snijega”, igrali ste i u novom filmu rediteljke Aide Begić “Mamac”, koji govori o mladoj generaciji koja se pokušava snaći nakon rata u Sarajevu. Kakvu ulogu sada igrate?

– S Aidom mi je uvijek drago raditi, jer ona spada u rediteljke koje neizmjerno cijenim i poštujem i s kojom uspješno sarađujem. Veoma je inteligentna, sposobna mlada žena, tiha, a prodorna, zna šta hoće, a to mi veoma imponira. U filmu igram kuharicu Salihu, to je uloga koja se razlikuje od svih mojih dosadašnjih.

Tridesetak godina ste na sceni. Kada se osvrnete, kakve su to godine bile?

– Velika je privilegija raditi posao koji volite i zbog toga sam neizmjerno zahvalna i sretna. Svi mi ili većina nas ima svoj zvjezdani trenutak u životu, ali je velika vještina ili sposobnost ako hoćete uspjeti trajati i održati se sve te godine. Jer, mnogo je onih koji su imali sreću i bljesnuli na trenutak, ali su vrlo brzo izgubili tlo pod nogama, jer nisu bili sposobni nositi se s uspjehom. I potom su nestali.

Šta je s Vašim angažmanina u Hrvatskoj, gdje ste neko vrijeme živjeli i radili? Je li rad u BiH to nakratko odgodio?

– U posljednje vrijeme sve češće mi se dešava da radim dva do tri projekta uporedo pa doslovno radim po 20 sati dnevno! Tako nisam mogla otići ni na premijeru Anđelininog filma u Njujork, što mi je neizmjerno žao, jer vam se takva prilika pruža jednom u životu.

Uz karijeru, gradili ste i privatni život. Imate sina Vuka. Jeste li sretni i voljeni i kao žena?

– Da. Moj sin Vuk krenuo je mojim stopama i nije mi baš drago zato što živimo u vremenu kada do kulture, izgleda, nikome više nije stalo. Kultura je oduvijek bila na margini, ali nikada kao sada. Snima se i radi sve manje, a i kada se radi, honorari su ispod svakog glumačkog dostojanstva, a nerijetko se i ne isplate. Sretna sam, jer radim posao koji volim i u kojem neizmjerno uživam. A to što se tiče ljubavi, pa nadam se da sam i ja voljena.

Drugog januara bio Vam je rođendan. Nećemo reći koji, ali možete se pohvaliti sjajnim izgledom. Borite li se, inače, s brojkama?

– Uopće se ne borim. Niko od nas nije pošteđen tih brojki. Imam ogromnu energiju. Kada pozitivno razmišljate, ne želite nikome loše i kada njegujete svoj duh i tijelo, onda se osjećate veoma dobro u svojoj koži, a to, onda, vjerovatno rezultira i boljim izgledom.

S Namikom Kabilom radili ste zanimljiv i veliki projekt, o kojem se skoro nikako nije govorilo u javnosti, a već je u montaži. Otkrijte nam o čemu se radi.

– Film se zove “Unutra” i veoma sam ponosna na posao koji smo uradili, ne samo zbog teme kojom se bavi, a to je Srebrenica, nego i zbog načina na koji smo to postigli. U filmu igram sve ženske likove, a njih je šest. Imali smo veoma dugo pripreme pa je snimljen u veoma kratkom roku. Za mene je to bilo veoma stresno i iscrpljujuće zbog toga što sam uporedo snimala seriju “Dva smo svijeta različita” pa su se termini nerijetko poklapali. Četiri mjeseca sam spavala samo po četiri sata dnevno.

(avaz)

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …