Koju kafu je najbolje konzumirati: ness, espresso ili bosansku/tursku kafu?

Koju kafu je najbolje konzumirati: ness, espresso ili bosansku/tursku kafu?

S obzirom da istraživanja u posljednje vrijeme pokazuju da smo jedna od vodećih nacija po ispijanju kafe, odlučih napisati članak o štetnosti kafe po naš organizam.

Ono što svi već odavno znamo je činjenica da kafu pijemo najčešće zbog kofeina kojeg kafa sadrži, jer nas taj isti kofein “diže iz mrtvih” kada osjetimo prve znake umora. Ako je pijemo samo zbog kofeina, postoji još mnogo drugih namirnica koje imaju kofein u svome sastavu i koje možemo koristiti kao odličnu zamjenu za kafu, a među njima posebno se ističe zeleni čaj koji pored diuretskih svojstava ima i veliku količinu kofeina u sebi, što ga stavlja na prvo mjesto kada je u pitanju namirnica koja se može koristiti kao zamjena za kafu.

Ako krenemo istraživati o tome koju kafu najviše pijemo, lahko ćemo doći do zaključka da se tri vrste kafe posebno ističu na vrhu. To su espresso kafa, turska/bosanska kafa i sve popularnija ness kafa.

Na mnogim forumima možete pronaći savjete ljudi da je najzdravije piti ness kafu, ali to je čista zabluda i još jedan marketing trik kojeg koriste veliki proizvođači kafe. Naime, ness kafa se proizvodi hemijskim putem i ima veoma mali postotak prave kafe u sebi.

Po proizvođačkoj specifikaciji NESTLE-a NESCAFFE sadrži od 54-70 mg kofeina. Mljevenoj kafi se specijalnim hemijskim metodama odstranjuje izvjesna količina tanina i drugih balasnih materija, dok količina kofeina i drugih ksantinskih derivata, zajedno sa mirisom i ukusom ostaje nepromjenjena. Ovim se postiže bolja gastrična podnošljivost. Neposredno prije puštanja u promet sadržaj kofeina, kafene kiseline, teobromina i teofilina se određuje tečnom hromatografijom pod visokim pritisku (HPLC), a sadržaj aromatičnih materija gasnom hromatografijom (GC). Proizvod podlježe i neophodnoj kontroli zdravstvene ispravnosti koja obuhvata i određivanje sadržaja težkih metala i mikrobiološku čistoću. Iako se vrše stroge kontrole po pitanju puštanja u promet ove kafe, lobi Nestle-a je toliko jak da može da zataška mnogo toga. Ono što je definitivno fakat je to da se ova kafa dobija hemijskim putem i samim tim nije najbolji izbor kada je u pitanju odabir kafe koju ćemo konzumirati tokom dana.

Ako odaberemo espresso kafu i sa njom je slična priča, međutim ona prolazi kroz manja hemijska dejstva i njena ispravnost i kvalitet su mnogo veći od pomenute ness kafe. Najbolja varijanta, ukoliko pijemo svakodnevno kafu, je dobra stara bosanska/turska kafa koju možemo piti i u ambijentu kafića/restorana i u kućnom ambijentu. Međutim i kod korištenja te vrste kafe moramo biti oprezni. Naime, istraživanja su pokazala da se u talogu (tozu) bosanske ili turske kafe nakupljaju velike količine masnoće koje mogu negativno da djeluju na naš holesterol. Ista stvar je i u talogu koji se nakuplja na površini kafe, a kojeg mnogi od nas zovu “kafeni kajmak”. Ako želite da pijete koliko toliko zdravu kafu, onda sebi spremajte tursku ili bosansku i izbjegavajte toz i kafeni kajmak!

Piše: Tarik Jažić

More Articles for You

Kakve kanalice za odvodnjavanje izabrati

Odvodnjavanje (drenaža) je bistvena komponenta uređenja okoliša i toga je  srećom svjesno sve više ljudi. Za odgovarajuće odvodnjavanje se treba …

Ćutanje: Tišina koja vrišti

Roman Ćutanje, iako dobrim dijelom pisan u trećem licu, narativ je baziran na istinitim događajima, naslonjenih na surovi period vjerskih …

Susan Sontag: Eseji o fotografiji

Fotografija jeste način mehaničkog i stoga navodno impersonalnog egzistiranja stvarnosti. No slika kojom se ova tehnika dobiva vrlo često je …

40 činjenica koje sigurno niste znali !

Donosimo vam listu novih nesvakidašnjih činjenica. Za neke ste možda čuli, za neke ne, no, nije na odmet utvrditi gradivo. …

Mogućnost inicijacije u svijetu nepostojećeg smisla

Inicijacija u salonu za proslave, naziv je izložbe koja je bila otvorena u galeriji Collegium artisticum od 17. januara do …