Matične ćelije – lijek budućnosti

Matične ćelije donose novu nadu za mnoge bolesnike. S obzirom da imaju moć samoobnavljanja i neograničenu sposobnost diferenciranja u bilo koji tip ćelije odraslih osoba, mnogi iz smatraju lijekom budućnosti…

Matične ćelije imaju sposobnost da se diferenciraju, tj. pretvore u neku određenu ćeliju u našem organizmu. Na taj način one mogu nadomjestiti nedostatak određenih vrsta ćelija i pomoći tijelu da normalno funcioniše.

Trenutno se za razne terapije koriste matične ćelije dobivene iz krvi i tkiva pupčane vrpce. Spadaju u grupu adultnih (odraslih) matičnih ćelija, a značajne su iz razloga sto imaju svojstva slična embrionalnim matičnim ćelijama. Dobivene ćelije mogu se koristiti u terapijama za različita oboljenja, poput raznih vrsta leukemija, limfoma, imunih oboljenja, a imaju i sposobnost obnavljanja različitih tipova tkiva, poput nervnog ili ćelija za proizvodnju inzulina.

Trenutno, jedina firma u BiH koja nudi mogućnost čuvanja matičnih ćelija jeste kompanija Family Plus, ekskluzivni i ovlašteni partner vodeće europske banke matičnih ćelija Cryo-Save.

Zbog toga što je trenutak presjecanja pupčane vrpce veoma bitan za uzimanje matičnih ćelija, Cryo-Save nudi mogućnost čuvanja matičnih ćelija izdvojenih iz krvi i tkiva pupčane vrpce. Sama procedura prikupljanja uzoraka traje par minuta i može se obaviti u svim porodilištima u Bosni i Hercegovini.

,,Sam postupak je prilično jednostavan . U posebne spremnike, koje obezbjeđuje Cryo-Save, izdvajaju se krv i tkivo pupčane vrpce. Ovaj postupak izvodi doktor – ginekolog koji je prisutan pri porodu. Bitno je naglasiti da je uzimanje uzoraka bezbolno i bezopasno, kako za dijete, tako i za majku”, objašnjava Sanja Todorović – Vujičić, generalni direktor firme Family-Plus.

Preko sto vrsta različitih oboljenja se mogu tretirati matičnim ćelijama koje se uzimaju iz krvi i tkiva pupčane vrpce. Njihova kompatibilnost u smislu korištenja za eventualne terapije je stopostotna, kada je u pitanju osoba od koje su prikupljene. Visoka kompatibilnost je izražena u užem krugu porodice, te zbog toga postoji velika šnasa da će ti uzorci odgovarati bratu ili sestri.

Na ovaj način, svaki par ima jedinstvenu priliku da jednostavnim postupkom obezbijedi zdravlje za čitavu porodicu. Sačuvati matične ćelije ujedno znači dobiti jedinstvenu priliku da sačuvate život.

Kako da pohranjenih matičnih ćelija

U slučaju potrebe za pohranjenim matičnim ćelijama, dovoljno je da pošaljete zahtjev za oslobađanje uzorka. Uz to je potrebno odobrenje Klinike i doktora koji će raditi liječenje. Uzorci pacijenta se dostavljaju u roku od 48 sati na bilo koju lokaciju na svijetu.

Tretman ”zamjene” bolesne ćelije sa matičnom ćelijom rade vrhunski stučnjaci u klinikama koje su akreditovane za ovakve vrste terapija.

,,U Bosni i Hercegovini moguće je matičnim ćelijama tretirati određene oblike leukemije na Univerzitetsko–kliničkom centru u Tuzli. Cijena ovakvih tretmana zavisi od mnogo faktora, kao na primjer, zavisno od toga da li imate spreman uzorak matičnih ćelija ili treba izdvajanje iz koštane srži, od vrste i stadija oboljenja, samog stanja pacijenta, njegovog godišnjeg doba, težine i ostalih faktora. Uzorci Cryo Save-a su prihvatljivi u svim klinikama koje se bave terapijama matičnim ćelijama širom svijeta, a to dokazuje i broj uzoraka koje smo poslali za liječenje naših klijenata”, objašnjava Sanja Todorović – Vujičić.

Sigurni uzorci za liječenje

Radi sigurnosti, svaki uzorak krvi i tkiva se šalje u Cryo–Save laboratoriju (koja se nalazi u Belgiji) na detaljan pregled. Zbog toga se ne može desiti da pohranite uzorak u banku ćelija, a da isti ne možete iskoristiti u kasnijem periodu života kada vam taj uzorak bude neophodan.

,,Uzorci moraju proći rigorozne PCR testove (metoda kojom se relativno kratki dio DNK umnožava u veliki broj identičnih kopija), te zadovoljiti posebne kvantitativne standarde, kada je u pitanju broj matičnih ćelija koje se mogu izdvojiti iz dostupnog uzorka. Taj broj mora biti dovoljan da bi se uzorci mogli koristiti u terapeutske svrhe. Pored toga, svaki naš klijent dobija detaljan laboratorijski izvještaj o uzorcima matičnih ćelija koje su pohranjene. U izvještaju su detaljne informacije o broju i kvaliteti pohranjenih matičnih ćelija.

Usluga čuvanja matičnih ćelija u cjelosti se plaća tek nakon što naši klijenti dobiju potvrdu iz laboratorije da je uzorak uspješno sačuvan. Prije samog poroda roditelji plaćaju 210 eura depozita, kojim se pokrivaju troškovi seta za prikupljanje uzoraka, transport uzorka do laboratorije i administrativni troškovi. Nakon što dobijemo potvrdu iz laboratorije izdajemo fakturu za troškove usluge”, objašnjava Sanja Todorović – Vujičić.

Sigurnost za cijelu porodicu

Matične ćelije iz krvi i tkiva pupčane vrpce predstavljaju sigurnost za cijelu porodicu. One su genetski unikatne, te omogućavaju uspješnu transplantaciju biološki povezanih srodnika. U pojednim segmentima (genetske bolesti i pojedini karcinomi) medinska istraživanja još uvijek su u eksperimentalnoj fazi. Međutim i kao takva pokazuju pozitivne rezultate, što dokazuje da će upotreba matičnih ćelija u liječenju bolesti tek dobiti značajnu ulogu u budućnosti. Svakim danom sve je više bolesti koje se liječe na ovaj način, ali ipak da bismo dočekali budućnost moramo djelovati u sadašnjosti, a čuvanje matičnih ćelija je prvi korak ka tome.

(woman.ba)

More Articles for You

Zamke za dobijanje kilograma

Ljudi su izloženi raznim spoljašnjim uticajima, pa tako neki stimulansi mogu da izazovu neumjerenost u jelu, što dovodi do postepenog …

Svako vjenčanje je bajka koju treba osmisliti i organizirati

Kako izgledaju pripreme za vjenčanje? Prvo se sastanemo sa mladencima ili mladom, jer one uglavnom vode glavnu riječ. Krenemo od …

Može me ukrotiti samo jak i dominantan muškarac

Tanja S. Đurović, dugogodišnja novinarka na televiziji Pink, jedna od omiljenijih voditeljica na ovim prostorima, sasvim otvoreno za Ženski portal …

Naljepnice o sastavu hrane na prehrambenim proizvodima

Podaci o hranjivoj vrijednosti Na mnoštvu pakirane hrane istaknuti su podaci o hranjivoj vrijednosti, npr. količini masti ili bjelančevinama. Ne …