Naljepnice o sastavu hrane na prehrambenim proizvodima

Podaci o hranjivoj vrijednosti

Na mnoštvu pakirane hrane istaknuti su podaci o hranjivoj vrijednosti, npr. količini masti ili bjelančevinama. Ne postoji zakon kojim se od proizvođača zahtijeva da napišu ove podatke, osim ako sami ne žele navesti da se, na primjer, radi o hrani s “malo masnoće” ili “mnogo vlakana”. U tom slučaju dužni su navedene podatke potkrijepiti stvarnim brojkama.

Skrivena masnoća

Masnoća se dodaje mnogim vrstama prehrambenih proizvoda prilikom prerade, kako bi postali ukusniji i puniji. S obzirom da su ljudi postali svjesni da u organizam treba unositi što manje masnoća, pojavio se na tržištu veliki broj proizvoda sa oznakom “manje masnoća” ili “90% bez masti” i sl. Ovakve tvrdnje mogu zavesti kupca, jer hrana još uvijek može sadržavati visok postotak masnoća.

Ako znate koliko grama masnoće sadrži određena hrana, kao i ukupan broj kalorija, možete sami izračunati postotak kalorija koje dolaze iz masti. Ma primjer, paketić čipsa s manje masnoće može sadržavati 6 grama masti i 130 kalorija.

Tada je 1 gram masnoće = 9 kalorija, 6 grama x 9 = 54 kalorije. U 54 kalorije od ukupno njih 130 prisutne su masnoće, što je u procentima 42% masnoća!

Šećer i umjetni zaslađivači

Veliki broj pakovane hrane sadrži nepotreban šećer. Čak i kada se na proizvodu navodi da “ne sadrži dodatni šećer”, to se najčešće odnosi samo na saharozu, obični bijeli šećer. Takva vrsta hrane često sadrži neke druge vrste šećera, med ili sirupe.

Umjetni zaslađivači, kao aspartam ili saharin su hemijski nadomjesci šećera koji sadrže manje kalorija od običnog šećera. Relativno se kratko upotrebljavaju, tako da nam još nije poznat njihov učinak na zdravlje nakon daljeg korištenja.

Dodaci hrani – aditivi

Proizvođači hrane najčešće dodaju hemikalije pakiranoj hrani kako bi poboljšali njen okus, strukturu, boju i tako produljili rok trajanja. Aditivima koje je odobrila Evropska zajednica data je oznaka E. Na primjer, E407 je broj koji označava želatinu koja se proizvodi iz jedne vrste morskih trava, a dodaje se sladoledu kako bi povećala njegovu gustoću.

Premda se mnogo ljudi prema aditivima odnosi s oprezom ili su čak alergični na njih, većina naših najdražih jela bila bi bez njih nezamisliva. Neke vrste hrane počele bi se kvariti već za dan-dva kao posljedica djelovanja bakterija ili plijesni. Aditiv s oznakom E282 – kalcijev propionat – dodaje se nekim vrstama hljeba kako bi spriječio pojavu plijesni. Neki aditivi povećavaju prehrambenu vrijednost hrane, poput vitamina koji se dodaju žitaricama koje jedemo za doručak.

Aditivi sa oznakama od E100 do E180 su boje i hranu čine privlačnom i vraćaju boju koja je izgubljena tokom prerade.

Aditivi sa oznakama od E200 do E321 su konzervansi i čuvaju hranu od kvarenja tako da sprečavaju nastajanje plijesni i bakterija, kao i vrenje. Sprečavaju i da masti i ulja ne “užegnu”.

Aditivi sa oznakama od E322 do E495 su emulgatori i stabilizatori koji omogućuju miješanje masnoća sa vodom i sprečavaju njihovo odjeljivanje. Poboljšavaju i strukturu hrane.

Aditivi bez oznake E su različiti okusi koji pojačavaju okus hrane, a mogu biti prirodni ili umjetni.

Objavljeno u

More Articles for You

Zamke za dobijanje kilograma

Ljudi su izloženi raznim spoljašnjim uticajima, pa tako neki stimulansi mogu da izazovu neumjerenost u jelu, što dovodi do postepenog …

Svako vjenčanje je bajka koju treba osmisliti i organizirati

Kako izgledaju pripreme za vjenčanje? Prvo se sastanemo sa mladencima ili mladom, jer one uglavnom vode glavnu riječ. Krenemo od …

Može me ukrotiti samo jak i dominantan muškarac

Tanja S. Đurović, dugogodišnja novinarka na televiziji Pink, jedna od omiljenijih voditeljica na ovim prostorima, sasvim otvoreno za Ženski portal …

Kakve kanalice za odvodnjavanje izabrati

Odvodnjavanje (drenaža) je bistvena komponenta uređenja okoliša i toga je  srećom svjesno sve više ljudi. Za odgovarajuće odvodnjavanje se treba …