Pobijedila sam anoreksiju

Od malih nogu se borim sa viškom kilograma. Nije da sam bila baš buca, ali moglo bi se reći da imam višak oko stomaka, malo jače noge i guzu. Sve do srednje škole to mi nije smetalo, ustvari sve do kraja dugog razreda gimnazije. Kod mene je to bio kasni pubertet. Počelo je sve da mi smeta. Moj nos, usta, noge, a da ne spominjem kilažu! Hormoni su me spucali kao nikada, posebno jer sam se zaljubila u zgodnog, preslatkog dečka koji je išao sa mnom u razred. Bio je zaista zgodan, visok i sportaš. Što je najgore, znala sam da me neće ni pogledati, a i kad bi me bilo šta upitao, od nervoze bi počela mucati.

Zadnji dan škole desilo se da pri izlasku na vrata nekako se spletem i padnem na njega i njegovog kolegu koji su bili ispred mene. Zaradila sam finu masnicu, ali u jednom trenutku smo ležali jedno na drugom, on ispod mene na stomaku, a ja na leđima. Kao kornjače! Svi su se počeli smijati, on je skočio kao oparen, a ja sam htjela propasti u zemlju od sramote. Neko je prokomentarisao da mi se sviđa, pa ga zaskačem iz iza leđa. Prostrijelio me pogledom i odskočio od mene. To je pogled koji se ne zaboravlja. Onaj pogled kada vas neko gleda sa sažaljenjem i gađenjem!!

Došla sam kući neutješno plačući. Tad je u meni nešto puklo. Stala sam pred ogledalo i izbacila sve stvari iz ormara. Našla sam crvenu haljinu, koju sam kupila samo zbog toga što nisam mogla da odvojim pogled od nje. Uzela sam nju i prislonila je na sebe, odlučivši da kile preko ljeta, makar mi to bilo zadnje u životu.

Počela sam sa dijetom, svaki dan sam vozila bicikl i po nekoliko kilometara, a upisala sam i fitness. Za mjesec dana izgubila sam šest kilograma. Bila sam puna samopouzdanja, odlično sam se osjećala. Moja mama je primijetila moju promjenu. Pretpostavljala je da je u pitanju neki dečko, ali ništa nije komentarisala. Do početka školske godine skinula sam desetak kila, što je za mene bio izvanredan uspjeh!

Kada sam se pojavila prvi dan škole, svi su gledali šokirano u mene. U biti, ni sama sebe nisam mogla prepoznati. Bila sam druga osoba. Shvatila sam da nisam ružna, smotana, debela, već sasvim suprotno. Koračala sam odvažno i samopouzdano. Čak su i profesori komentarisali moju promjenu. Tolika pažnja mi je izuzetno godila.

A ja sam željela samo jedno – da ponizim njega. I istina, nije mu trebalo puno vremena da me pita da izađemo van. Stajali smo na vratima učionice i gledao mi je pravo u oči, primijetila sam da je malo nervozan. Rekla sam da nisam zainteresirana i otišla ka svom stolu. Bio je i više nego iznenađen, vjerovatno je očekivao potvrdan odgovor. Ali, to mi nije bilo dovoljno. Počela sam da flertujem sa njegovim najboljim prijateljem, a onda sa još jednim. Pucao je od ljubomore.

Ipak korz neko vrijeme mi to više nije bilo važno. Dok je bio nedostižan, sviđao mi se, kada se desilo suprotna situacija, više me nije zanimao. Tada sam počela biti važna samo ja. Morala sam biti u centru pažnje šta god da se dešavalo. Skoro preko noći sam postala osvetoljubiva kučka i gazila sam sve oko sebe. Zaboravila sam stare prijatelje.

Da bi ostala u formi, počela sam da vježbam svaki dan i sve manje jedem. Moje ocjene su tonule na dolje, kao i ja. Mislila sam da sve imam pod kontrolom, ali ništa nije bilo kako treba. Mama je uskoro počela da galami i viče kako izgledam mršavo i loše, a tata me samo gledao tužno, ne želeći da mi prisjeda na muku.

Desilo se neizbježno. Kolapsirala sam na času hemije i ne sjećam se šta se tačno zbilo. Tad sam već bila u toj fazi kad bih dnevno pojela samo jednu jabuku. Probudila sam se u bolnici, sa infuzijom u ruci. Nisam znala šta se zbilo. Moji roditelji su bili uplašeni, a ja sam završila na klinici pod liječničkim nadzorom.

Kada su mi rekli da bolujem od anoreksije, smijala sam se smatrajući ih ludima! Ja da bolujem od anoreksije! Ma nema šanse! Imala sa užasnu averziju prema hrani i već sam mislila kako će me tjerati da jedem koliko trebam.Zaklela sam se da me niko živ neće natjerati da jedem nešto od čega ću se udebljati (to je uglavnom 95% cijele ishrane) pa makar me vezali za krevet. U svojoj glavi ja sam imala još uvijek previše kila.

Ali, niko me nije ni tjerao. Ponašali su se prema meni sasvim normalno. Uključili su me u radionice koje smo radili sa psihologom. Vremenom je počeo da izvlači moje psihičke probleme koji su i uzrokovali pojavu bolesti. Na kraju se ispostavilo da je problem sa dečkom iz razreda, bio samo vrh ledenog brijega. Znala sam satima pričati sa psihologom, i nikada nikome prije toga nisam se toliko izjadala. Zatim su tome počeli prisustvovati i moji roditelji. U početku mi je bilo nelagodno, ali navikla sam se. Kako su se rješavali moji psihički problemi, počeo je i napredak u liječenju moje bolesti. Ubrzo sam izašla sa klinike, iako sam bila skoro propustila više od dva mjeseca nastave. Profesori su mi izašli u susret. Na kraju sam završila godinu sa četvorkom.

Jaz koji sam postavila između sebe i drugih, nije mogao nestati. Kroz sve što sam prošla, postala sam ozbiljnija i povučenija. Znala sam da sam zbog gluposti sebi zamalo uništila život, ali ipak sam na kraju pobijedila. To je ono što se računa. Iskreno se nadam da niko neće biti u prilici da proživi anoreksiju, kao što sam ja. To je užasna bolest, ne fizički, nego psihički. Jer sve dok ne sredite stvari u svojoj glavi, teško da ćete je pobijediti. I ako imate ovaj problem, potražite pomoć. Mnoge stvari u životu ne možemo riješiti sami, ali zbog toga imamo porodicu i prijatelje.

N. S. 14.10.2011. 23:38 | Nema komentara

Nekada je dovoljan samo Old Spice miris da vaš muškarac postane frajer iz snova! Pogledajte i kako! 🙂

KOLUMNE

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …