Savremena snaha!

Od nastanka ljudskog roda svekrve i snahe su u svađi! U kamenom dobu su se prepirale oko čišćenja pećine, kože i pečenja mesa, a danas se puno toga nije promijenilo – sada je u pitanju kuća i uglavnom sve ostalo u njoj. Međutim, savremene snahe imaju neke druge prednosti – ne moraju živjeti sa svekrvama. A i sve sitne probleme sa njima mogu preokrenuti u svoju korist.

Dok stručnjaci za ovaj problem okrivljuju hormone u menopouzi i stres, ja sa slažem sa svojim prijateljem Arturom kada kaže da problemi između svekrve i snahe nastaju kada se spoje dvije nespojive osobe. To znači da dvije žene svojim osobinama nikako ne odgovaraju jedna drugoj. Imam dva primjera u svom okruženju koji će potvrditi ovu konstataciju.

Recimo, Nejra radi sa mnom i udana je već dvije godine. Ona i muž su kupili divan stan i njih dvoje se odlično slažu sve dok ne dođe – svekrva. I tu nastaju problemi. Nejra tih dana dolazi na posao ulazeći kao kauboj. Sve se pitam kada će ispod jakne izvući pištolje. Sva je napeta, nervozna i ljuta. Prva stvar koju mi kaže kad uđe na vrata: ”Nikad se nemoj udati! Najbolje je biti sama. Neće te onda svekrva ovako gnjaviti k’o mene!” Zatim počne hodati po kancelariji, mlatara rukama i nastavlja: ,,Ko bi joj ugodio! Kad dolazi, očistim stan da se sve sjaji, a onda dođe i prvo što uradi – obriše prstom prekidač za sijalicu!! Pa ko to radi? Ha?Grrr!”

Onda kada se izviče, sjedne za stol i nastavi raditi kao da se ništa nije desilo. Drugi jutro, opet po starom, sve dok je svekrva tu. A onda kada ode, dolazi na posao sva nasmijana (inače je vesela osoba) i svima nam nosi kafu i kolače jer nas je gnjavila prethodnih dana.

Ovo je savršen primjer kako se dvije žene (sukob generacija, reklo bi se) nikako ne mogu funkcionirati zajedno. Psiholozi to objašanjavaju na način da jedna drugoj ugrožavaju teritoriju i otimaju se za pažnju muškarca – sina, odnosno muža.

Drugi primjer je moja kolegica na poslu – Lejla. I ona se udala prije dvije godine, ali nema nikakvih problema sa svekrvom. Jedanput nas je sviju pozvala na ručak (bili smo uvjereni da Lejla izmišlja, jer ne može postojati ni savršena svekrva ni savršena snaha) dok svekrva boravi kod njih. A mi smo se pokupile sve ih kancelarije (kao prave mahaluše) i jedva dočekale da upoznamo tu famoznu svekrvu. I ovako je bilo: žena je jedna divna teta, koja je napravila veliki ručak (pet različitih jela) za nas! Još nam je pri tome ugurala svima bar po porciju da imamo kod kuće nešto jesti. I mi sve smo otvorenih usta od šoka gledali čas u Lejlu, čas u njenu svekrvu. A ona je napravila onaj izraz lica tipa ”jesam li vam rekla, ko je sad u pravu?”

Ne znam kako ovo psiholozi objašanjavaju, ali njih dvije odlično funkcionišu i ne čini se da jedna drugoj ugrožavaju teritorij.

Sin ili svekrva

U ovom slučaju ne možete puno birati. Srce bira muškarca vašeg života. S njim i sve ostalo dolazi u paketu. Nekada vam se taj sadržaj ne sviđa, nekada vam se jako sviđa. Ali vi ste ga odabrali isto kao što je on odabrao vas i sa vama zajedno vašu porodicu.

Kada pogledam ove dvije žene (koje su mi izuzetno drage) uviđam da su one sretne u braku i to je jedino važno. Njihov partner je onaj sa kojim će dijeliti sve dobre i loše stvari. Uvijek se mogu osloniti jedno na drugo. Iz poštovanja i ljubavi prema njemu, dolazi i poštovanje njegove porodice. Naravno, nikada ne možete svekrvu voljeti kao svoju mamu, ali dovoljno je da je poštujete.

U trenucima kada Nejra sva izbezumljena hoda po kancelariji, znam da je to njen izduvni ventil. Bez obzira koliko joj neke stvari smetale kod njene svekrve (sve dok su podnošljive) ona će preći preko toga zbog muža. U suprotnom, nastat će svađe, jer svakom mušakarcu je teško odabrati između dvije jako bitne žene u svom životu – supruge i majke. U tom slučaju, na čiju stranu stati? Poslije toga međusobno odnosi nikada više neće biti isti. Onda dolazi prepucavanje, ustezanje i pretvaranja.

Riješite probleme u svoju korist

Savremeno doba je donijelo neke prednosti za svekrve i snahe. Prije svega ne moraju živjeti zajedno. U ovom slučaju i kada svekrva (sa kojom se ne slažete baš najbolje) dođe vam u posjetu preokrenite stvar u svoju korist. Dobro, vaša svekrva čisti za vama, pa šta? Ako joj je toliko stalo da nešto očisti, dopustite joj to. Ne mora to značiti da ona ne cijeni ili joj se ne sviđa kako ste nešto uradili. Uglavnom, takve osobe imaju sklonost da nešto rade, da budu korisne, te da ne mogu samo sjediti. Neka obična mala mrljica njih ”bode” u oči, iako to niko drugi ne bi primijetio. Stoga (Nejra upamti ovo, jer znam da ćeš čitati) svojoj svekrvi pripremite gomilu aktivnosti (šetnji, obilazaka grada, večera u restoranima…) Za problem sa svekrvom pronađite odgvarajuće rješenje. Shvatit ćete da biti savremena snaha nije tako zahtjevno, čak ni kada imate ”jako teške” svekrve.

(N.R)

Nekada je potrebna samo dobra ideja i klupko špage da biste napravili najljepšu prosidbu! Pogledajte i kako!

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …