Saznajte koji je vaš indeks tjelesne mase i šta on zapravo govori o vama!

Kada razmišlja o opasnostima debljine po zdravlje, većina ljudi svjesna je važnosti nivoa holesterola i krvnog pritiska kao faktora rizika za srčano-žilne bolesti. Međutim, postoji još jedan parametar koji svakako treba uvažiti pri procjeni zdravstvenih rizika debljine, a to je indeks tjelesne mase – skraćeno ITM.

Kako izračunati indeks tjelesne mase?

Ljekar vam može izračunati indeks tjelesne mase pomoću kalkulatora za izračunavanje indeksa tjelesne mase, ali i pomoću jednostavne formule kojom se možete poslužiti i vi pa sami izračunati svoj indeks tjelesne mase na sljedeći način.

Prvo, izmjerite težinu u kilogramima. Zatim izmjerite visinu u metrima. Sljedeći korak jeste da izračunate visinu na kvadrat. Nakon toga, podijelite težinu sa visinom na kvadrat (kg/m2).

Primjer: Ako je osoba teška 78 kg, a visoka 1.56 m, onda je njezina visina na kvadrat: 1.56 m x 1.56 m = 2.43 m2. Težina (78 kg) podijeljena s visinom na kvadrat (2.43 m) daje ITM 32, što je svrstava u kategoriju debelih (78 : 2.43 = 32.09, tj. BMI = 32).

dijeta i vježbanje

Zbog čega je bitan indeks tjelesne mase?

Indeks tjelesne mase je odličan način da utvrdite da li je vaša težina prikladna za vašu visinu. Za osobe koje imaju ITM između 19 i 22 se smatra da imaju idealnu težinu. Međutim, treba razlikovati idealnu težinu od zdrave. Zdrava tjelesna težina je kad imate ITM između 19 i 25.

Indeks tjelesne mase će vam brzinski odrediti spadate li u skupinu gojaznih, normalnih ili osoba niske težine. Mada kod ove računice treba u obzir uzeti i mnoge druge faktore, na primjer mišićavost tijela.

Koliki je ITM kod debelih i neuhranjenih osoba i šta treba poduzeti po tom pitanju?

Indeks tjelesne mase kod debelih žena je između 24 i 30, a kod muškaraca između 25 i 30. Naravno, osobe čiji ITM prelazi 30 isto tako spadaju u grupu debelih.

Ako je vaš ITM u rasponu tjelesnih težina koje se smatraju debljinom, porazgovarajte s ljekarom o najčešćim zdravstvenim posljedicama debljine i uključite se u program za smanjenje tjelesne težine.

Uobičajene strategije za smanjenje tjelesne težine obuhvaćaju redukcijsku dijetu gdje se prehrana bazira na voću, povrću i cjelovitim žitaricama. Uz to se preporučuje i obrano mlijeko, grahorice, orašasti plodovi, sjemenke, bijelo pureće ili pileće meso, riba i jaja.

indeks tjelesne mase

Uz dijete preporučuje se i program tjelovježbe i promjenu životnih navika

Ako se uz dijetu, tjelovježbe i promjenu životnih navika tjelesna težina ne smanji tokom šest mjeseci, ljekar može propisati lijekove protiv debljine.

Lijekovi protiv debljine uz odgovarajuću dijetu i tjelovježbu propisuju se osobama čiji je BMI 30 ili veći, odnosno osobama s BMI 27 ili više jer debljina povećava rizik obolijevanja od šećerne bolesti, srčanih bolesti, povišenog krvnog pritiska, prerane smrti i mnogih drugih teških bolesti.

Kod debelih osoba već umjereno smanjenje tjelesne težine (tj. smanjenje ITM za samo nekoliko jedinica) može smanjiti rizik obolijevanja od bolesti prouzrokovanih debljinom.

Neuhranjenost je za naše tijelo u jednakoj mjeri opasna koliko i debljina. Žene su neuhranjene ako je njihov indeks tjelesne mase ispod 19, a muškarci ako im je ispod 20. Neuhranjenost može nastati kao rezultat više različitih faktora, među kojima su brojni zdravstveni poremećaji.

Razlozi neuhranjenosti temelje se na metaboličkim bolestima poput hipertireoze ili dijabetesa, parazita, upalnih bolesti crijeva ili netolerancije na određene namirnice. Osim toga, određeni psihološki faktori poput stresa mogu dovesti do gubitka apetita koje može da dovede do neuhranjenosti.

Ako ste neuhranjeni, također vam preporučujemo da konsultujete ljekara i da potražite savjete o uravnoteženoj prehrani. Da biste povećali indeks tjelesne mase možete početi da se bavite sportom što vam u mnogome može pomoći.

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …