Saznajte koji je vaš indeks tjelesne mase i šta on zapravo govori o vama!

Kada razmišlja o opasnostima debljine po zdravlje, većina ljudi svjesna je važnosti nivoa holesterola i krvnog pritiska kao faktora rizika za srčano-žilne bolesti. Međutim, postoji još jedan parametar koji svakako treba uvažiti pri procjeni zdravstvenih rizika debljine, a to je indeks tjelesne mase – skraćeno ITM.

Kako izračunati indeks tjelesne mase?

Ljekar vam može izračunati indeks tjelesne mase pomoću kalkulatora za izračunavanje indeksa tjelesne mase, ali i pomoću jednostavne formule kojom se možete poslužiti i vi pa sami izračunati svoj indeks tjelesne mase na sljedeći način.

Prvo, izmjerite težinu u kilogramima. Zatim izmjerite visinu u metrima. Sljedeći korak jeste da izračunate visinu na kvadrat. Nakon toga, podijelite težinu sa visinom na kvadrat (kg/m2).

Primjer: Ako je osoba teška 78 kg, a visoka 1.56 m, onda je njezina visina na kvadrat: 1.56 m x 1.56 m = 2.43 m2. Težina (78 kg) podijeljena s visinom na kvadrat (2.43 m) daje ITM 32, što je svrstava u kategoriju debelih (78 : 2.43 = 32.09, tj. BMI = 32).

dijeta i vježbanje

Zbog čega je bitan indeks tjelesne mase?

Indeks tjelesne mase je odličan način da utvrdite da li je vaša težina prikladna za vašu visinu. Za osobe koje imaju ITM između 19 i 22 se smatra da imaju idealnu težinu. Međutim, treba razlikovati idealnu težinu od zdrave. Zdrava tjelesna težina je kad imate ITM između 19 i 25.

Indeks tjelesne mase će vam brzinski odrediti spadate li u skupinu gojaznih, normalnih ili osoba niske težine. Mada kod ove računice treba u obzir uzeti i mnoge druge faktore, na primjer mišićavost tijela.

Koliki je ITM kod debelih i neuhranjenih osoba i šta treba poduzeti po tom pitanju?

Indeks tjelesne mase kod debelih žena je između 24 i 30, a kod muškaraca između 25 i 30. Naravno, osobe čiji ITM prelazi 30 isto tako spadaju u grupu debelih.

Ako je vaš ITM u rasponu tjelesnih težina koje se smatraju debljinom, porazgovarajte s ljekarom o najčešćim zdravstvenim posljedicama debljine i uključite se u program za smanjenje tjelesne težine.

Uobičajene strategije za smanjenje tjelesne težine obuhvaćaju redukcijsku dijetu gdje se prehrana bazira na voću, povrću i cjelovitim žitaricama. Uz to se preporučuje i obrano mlijeko, grahorice, orašasti plodovi, sjemenke, bijelo pureće ili pileće meso, riba i jaja.

indeks tjelesne mase

Uz dijete preporučuje se i program tjelovježbe i promjenu životnih navika

Ako se uz dijetu, tjelovježbe i promjenu životnih navika tjelesna težina ne smanji tokom šest mjeseci, ljekar može propisati lijekove protiv debljine.

Lijekovi protiv debljine uz odgovarajuću dijetu i tjelovježbu propisuju se osobama čiji je BMI 30 ili veći, odnosno osobama s BMI 27 ili više jer debljina povećava rizik obolijevanja od šećerne bolesti, srčanih bolesti, povišenog krvnog pritiska, prerane smrti i mnogih drugih teških bolesti.

Kod debelih osoba već umjereno smanjenje tjelesne težine (tj. smanjenje ITM za samo nekoliko jedinica) može smanjiti rizik obolijevanja od bolesti prouzrokovanih debljinom.

Neuhranjenost je za naše tijelo u jednakoj mjeri opasna koliko i debljina. Žene su neuhranjene ako je njihov indeks tjelesne mase ispod 19, a muškarci ako im je ispod 20. Neuhranjenost može nastati kao rezultat više različitih faktora, među kojima su brojni zdravstveni poremećaji.

Razlozi neuhranjenosti temelje se na metaboličkim bolestima poput hipertireoze ili dijabetesa, parazita, upalnih bolesti crijeva ili netolerancije na određene namirnice. Osim toga, određeni psihološki faktori poput stresa mogu dovesti do gubitka apetita koje može da dovede do neuhranjenosti.

Ako ste neuhranjeni, također vam preporučujemo da konsultujete ljekara i da potražite savjete o uravnoteženoj prehrani. Da biste povećali indeks tjelesne mase možete početi da se bavite sportom što vam u mnogome može pomoći.

More Articles for You

Mjesečni horoskop

Na Vasu adresu stizu razlicite pohvale, priznanja i dobre poslovne ponude, sto uvecava Vas poslovni ili javni ugled. Za Vas …

U Kamernom novi glas, naglas

Predstavom „Kad bi naglas govorili“ koja je premijerno odigrana 02.03.2016. godine, sarajevski Kamerni teatar 55 pokazao je spremnost na nešto …

Kako odabrati domenu?

Prije kupovine domene, morate znati za koji ćete se keyword natjecati sa drugim sajtovima. Ako ciljate organske posjete, bitno je …

Matične ćelije – lijek budućnosti

Matične ćelije donose novu nadu za mnoge bolesnike. S obzirom da imaju moć samoobnavljanja i neograničenu sposobnost diferenciranja u bilo …

Budite u dobroj formi bez odlaska u teretanu!

1. ŠETAJTE PSA. Ukoliko imate kućnog ljubimca ovo će vam biti odličan razlog za izlazak iz kuće i pokret. Psima …

Razvod – Često je i veselje veće

Kad bračni zavjeti postanu preteški, razvod se čini jedinim rješenjem. Kad vam kaže da vas voli, ali kao sestru, da …