Šta se dešava kada istovremeno volimo dvije osobe?

Odgovore na ovo pitanje nudi psihoterapeutkinja i savjetnica za parove Toni Kolman angažovanu na online savjetovalištu consum-mate.com. Ona tvrdi da se najuobičajeniji scenario odvija na relaciji najbolji prijatelj – ljubavnik (partner).

“Najteže situacije su one veze koje se razvijaju među najboljim prijateljima. Volite ih istinski i duboko i osjećate tu osobu kao srodnu dušu. Međutim, tu ne mora da postoji obavezna fizička privlačnost, pa čak i ukoliko su se oboje trudili da je otkriju ili prepoznaju,” kaže Kolman(ova). “Onda se desi da naiđe neko za koga postanete zainterseovani na nivou fizičke privlačnosti i osjećate svo uzbuđenje koje uz to ide, ali nema nikakve emocionalne niti intelektualne povezanosti. Nažalost, nastavlja Kolman(ova), nemoguće je iskombinovati dva muškarca kako bi se napravio jedan savršen. I tako ostajete sa teškom odlukom. U ovakvim slučajevima, na odluku o izboru između dva muškarca obično utiče ono što je ženi najpotrebnije u vezi i ono sa čime će lakše da se nosi. Također, može biti slučaj da se radi na onoj komponenti koja u vezi nedostaje i na taj način se vremenom mogu stvoriti i nešto jače veze.”

Svakako, donošenje ovakve odluke može biti veoma stresno.

Da li treba poslušati razum ili srce?

Najbolje je da slijedite i razum i srce,” kaže dr Kolman i nastavlja, “praviti svjesne izbore o tome ko je pravi za nas i zašto, u mnogome olakšava komunikaciju o različitim probelmima i nedoumicama, kada je nešto od ovoga izogovoreno. Također je veoma važno da slijedite svoj instinkt. Ukoliko se nešto ne čini ispravnim, tada vjerovatno to i nije, bez obzira na to koliko se prihvatljivim čini u teoriji.”

Ponekad, ta “druga ljubav” je i neko koga koga znate dobro – onaj koji vam je promakao, koga ste propustili.

Šta ako se ispostavi da ne možete da prestanete da mislite na bivšeg partnera, iako imate veoma snažno osjećanje za trenutnog?

Dr Kolman savjetuje da umjesto čežnje pokušate da malo odmorite od aktuelne veze kako biste proveli neko vrijeme sa svojim bivšim partnerom i tako se podsjetite svega onoga zbog čega ste i u stvari raskinuli sa njim. Svakako ovdje je neophodno da budete obazrivi i iskreni. “Tako ćete obnoviti i ponovo iskusiti život sa bivšim partnerom,” kaže ona. “Svi problemi koji su zapravo i doprinijeli okončanju veze će ponovo isplivati na površinu.”

Iako dr Toni Kolman tvrdi da je moguće da ste u međuvremenu i vi i vaš bivši partner sazrijeli i promijenili se, a obnovljena veza se sada čini savršenom, u većini slučajeva to se ili ne događa ili je samo privid. “U većini slučajeva događa se da jedno ili oboje ljudi u vezi shvati da su partnera i vezu posmatrali kroz romantičnu prizmu. Sjećaju se samo dobrih stvari, dok one loše zanemaruju… Također će početi da upoređuju ono što imaju sa svojim novim partnerom i najčešće se ispostavi da je ono što imaju u aktuelnoj vezi vrijedno i ne žele to da izgube.”

Svakako, novi problem se otvara ukoliko vaš aktuelni partner počne sa preispitivanjem da li je uopšte voljan da vas čeka. U međuvremenu, može da se desi i da on pronađe nekog novog.“Pitati aktuelnog partnera da li bi pristao na to da privremeno raskinete može prouzrokovati probleme u vezi ili naprosto da ne pristane na to u strahu da će u potpunosti izgubiti tu osobu,” kaže dr Kolman. “Ukoliko je ovo slučaj, morate biti sigurni da ste oboje bili iskreni u odnosu na partnerova osećanja i potrebe, kao i da ovaj strah od gubitka ne koriste kako bi partnera privoljeli da zauvijek zaboravi na svog bivšeg.”

Bez obzira na mogući scenario, dr Kolman savjetuje da imate obzira prema oba muškarca, kao i da pokušate da umanjite štetu i bol što je više moguće. Naprosto, iz ljubavnog trougla neko uvijek mora da izađe povrijeđen. “Iskrenost, dosljednost, kao i poštovanje i briga za partnerova osjećanja su neophodna sredstva kako bi se umanjila partnerova bol. Najgore što možete da uradite je da lažete ili držite nekoga u neizvjesnosti dok ne shvatite šta zapravo želite da uradite, a onda ga napustite,” kaže Kolmanova i nastavlja, “Kada me neko upita o ovakvim situacijama, prvo što sugerišem je da se prema partneru ili bivšem partneru odnosite onako kako bi sami željeli da se neko prema vama odnosi u istoj situaciji.”

(smedia)

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …