Svako vjenčanje je bajka koju treba osmisliti i organizirati

Kako izgledaju pripreme za vjenčanje?

Prvo se sastanemo sa mladencima ili mladom, jer one uglavnom vode glavnu riječ. Krenemo od toga koliko planiraju gostiju, kako su zamislili svoje vjenčanje, koju boju žele, koliki budžet planiraju za vjenčanje.

Potom napravimo ”listu želja” i finaliziramo priču u jednu unikatnu cjelinu. Kada mladenci imaju jasne ciljeve sve teče glatko. Često mladenaci traže naše savjete oko boja i cvijeća, šta bi uglavnom bilo najbolje, da vjenčanje ispadne onako kako su oni zamislili. Mi smo tu da ih usmjeravamo, savjetujemo i unesemo neke kreativne ideje koje će njihov svečani čin učiniti posebnim.

Bavite se i koordinacijom vjenčanja. Šta to tačno znači?

Ukoliko mladenci žele neku dodatnu dekoraciju, kao što su baloni, rasvjeta na vjenčanju, ketering ili žele informaciju gdje je najbolje organizovati vjenčanje onda smo mi tu da im pomognemo, iznesemo svoje preporuke i uputimo ih na ”pravu adresu”.

Da li se teži nekim tradicionalnim vjenčanjima ili danas mladenci ipak traže nešto modernije?

Možemo reći da su vjenčanja dobila jednu novu dimenziju. Prate se običaji i neki obavezni elementi, ali su sve više u primjeni svjetski trendovi. Na primjer, prije dvije godine, dekoracije su se stavljale samo na stolove za kojima su sjedili mladenci. Danas cvjetne aranžmane postavljamo na sve stolove, pripremamo posebne dekoracije za ulaz, kreiramo unikatne pozivnice i dekoracije za prostor.

Skoro svi parovi sa kojima sam imala priliku do sada sarađivati su željeli i posebne presvlake za stolice sa mašnama u određenoj boji ili kombinaciji boja. Ono što me posebno oduševljava jeste koliko su spremni probati nešto novo i kreativno poput neobičnih dekoracija za stolove, od ručno oslikanih vaznica, ukrašenih čipkom ili kombinacijom cvijeća i svijeća.

Koja su najčešća mjesta za vjenčanja?

To su uglavnom restorani i hoteli. Najviše vjenčanja održava se u hotelu Terme na Ilidži (oni imaju dosta hotela u sklopu svog kompleksa i mogu da prime veći kapacitet gostiju) hotel Radon Plaza, hotel Hollywood, hotel Sarajevo, hotel Bosna, Golf klub koji ima predivnu baštu za ljetnja vjenčanja, Park prinčeva itd… To su sve hoteli i restorani koji su na glasu.

Koncept vjenčanja na otvorenom je u ovom smislu najmanje zastupljen. Nadam se da će oni koji se odluče za ovu opciju početi primjenjivati neke od sjajnih primjera dekoracija od lukova ili stubova dekorisanih pravim cvijećem, te urediti prostor na način da to zaista izgleda svečano i primjereno samom činu vjenčanja.. Ima i nekih restorana koji naplaćuju samo svoj prostor, a dozvoljavaju mladencima da donesu svoju hranu i piće.

Vjenčanje jeste skupo kada se sagleda na cjelinu, ali se na cvijeće i dekoracije najmanje potroši novca, a možda najviše na hranu. Ipak, polako se budimo i drago mi je zbog toga.

Kakvi se bidermajeri najviše traže?

Mladenke najčešće traže bidermajere od ruža. Mada ima i kombinacija sa drugim cvijećem kao što su orhideje, lizijantusi, kale, hortenzije, božuri, itd… Ipak, ruže se nekako uvijek ”pravi izbor”. To možemo nazvati tim tradiocionalnim elementom.

Ono što praktikujem jeste vid probnog bidermajera gdje predložim nekoliko varijanti kako bi se mladenke što lakše odlučile za veličinu i dodatke poput čipke, ukrasnih listića, ručno rađenih dekorativnih elemenata.

Vrlo je važno da svaki bidermajer bude poseban. Iz tog razloga često naručujem posebne ruže koje se slažu sa ostalim dekoracijama i vjenčanicom.

Obožavam izazove i rado pravim posebne dekoracije za bidermajere koje odgovaraju mladenkinom ukrasu za kosu, šari na vjenčanici ili nakitu.

Da li ste ikad imali zahtjev da organizujete vjenčanje u Vijećnici

Imamo jedno vjenčanje u septembru gdje bi trebala da bude ceremonija vjenčanja u Vijećnici, ali još uvijek nemamo zvaničnu potvrdu budući da je uprava Vijećnice postavila novi cjenovnik. Mladenci su ti koji će dati posljednju riječ i odlučiti se za lokaciju. Postoji čitav niz sjajnih lokacija u Sarajevu, ali i okolini.

Imali smo priliku pomoći u organizaciji vjenčanja po zahtjevu mladenaca i van urbanih zona. To je izazov za sebe, ali koliko je teško sve organizirati toliko je sam ambijent i posebnost lokacije sama po sebi čarobna.

Izlude li vas nekad mlade?

Potpuno je prihvatljivo da mlade žele imati vjenčanje iz snova. To vidim kao izazov i zajedno sa mladencima uvijek dođemo do najboljeg rješenja. Uživam u onome što radim tako da su mi te slatke muke sastavni dio radnog dana. Sa svakom idejom i zahtjevom pomjeramo i naše granice i razvijamo se u smislu što kvalitetnije usluge. Zahvale i preporuke su nam najbolji dokaz da radimo dobro i želja nam je dostići standarde kakvi su u praksi širom svijeta. Sve što ne možemo da nabavimo mi ručno napravimo, od dekoracija do specifičnih poklona za goste.

U subotu je jedno vjenčanje u Andrić gradu (Kamen gradu) u Višegradu za bračni par iz Rusije. Cjelokupna organizacija ide iz Beograda, a mene su izabrali da aranžiram cvijeće. Riječ je o velikom vjenčanju i imamo mnogo posla oko cvijeća i dekoracija.

Gdje najčešće kupuju vjenčanice?

Vjenčanica ima na sve strane, mada se najčešće uzimaju one iz butika La boutique Hill’s, zatim salona vjenčanica Gold, Atelier Sposa, Lovely vjenčanice itd … Tu svaka buduća mlada za sebe može izabrati nešto, zaista su među najtraženijim. Mada, ima i manjih salona jako puno u gradu Sarajevu. U trendu je i da mladenke same šiju vjenčanice po modelima koje pronalaze u specijaliziranim časopisima.

Koliko se pažnje poklanja na odabir obuće?

Što se tiče cipela, mladenke uglavnom same biraju cipele. Mislim da je problem kod nas što nemamo baš salona gdje možete da nađete cipele isključivo za vjenčanje.

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …