Vječni šarmer ili zavodnik sa stilom

Opišite nam početke svoje karijere? Odakle ljubav prema rukometu?

Kao dijete bio sam hiperaktivan. Kad sam napunio osam godina moja porodica je jedva izlazila na kraj sa mnom. Bio sam neizdrživ. U to vrijeme je bila aktuelna rukometna škola, koja i dan danas postoji i klub Lovćen koji je bilo u drugoj ligi SFRJ. Tada je i reprezentacija bivše Jugoslavije postala olimpijski pobjednik u Los Angeles-u, a dvije godine poslije toga su postali svjetski prvaci. Sve to sam posmatrao sa velikim interesovanjem. Veselin Vujović iz Cetinja je u to vrijeme bio trener pa sam, eto poznavajući njega, počeo trenirati. Radovi na dvorani za treniranje još nisu bili završeni, pa smo trenirali na poligonu.

Postoji li u porodici još neko da se bavi sportom?

Niko, samo moj stric vozi automobilske trke već 40 godina. Bio je jako uspješan u tome za vrijeme bivše Jugoslavije.

Igrali ste za mnogo klubova u bivšoj Jugoslaviji. Trenutno ste u R.K. Bosna. U kojem klubu je vladala najbolja atmosfera?

Uglavnom je uvijek bila dobra atmosfera, jer sam igrao sa pravim profesionalcima. To su sve bili plemeniti ljudi i nije bilo mjesto „trulim jabukama”. To je isto kad nešto trulo staviš među zdravo. To trulo brzo bude odstranjeno.

Najteža utakmica u karijeri?

Odigrao sam skoro 100 utakmica za reprezentaciju Jugoslavije. Bilo je preteških utakmica. Skoro sve koje smo igrali za trofeje i medalje, bile su najteže. I dan danas su one odlučujuće najnapornije.

Na koji način proslavljate bitne pobjede?

Ne volim previše slaviti, pošto smatram je normalno pobjeđivati. Isto tako ne volim tugovati kad se desi poraz.

Družite li privatno sa saigračima?

Družim se, ali ne pretjerano. Trenutno je takav režim kod trenera, da nemamo vremena ni za šta, osim za trening i spavanje. Tako je već deset mjeseci.

Puno ste se puta povređivali. Koliko je teško vratiti se u formu nakon povrede?

To ja najbolje znam. Mislim da je 90 posto u glavi. Sve je stvar karaktera. Ja sam doživio teške povrede u karijeri. Nešto je bilo na terenu, a nešto i van njega. Imao sam teški saobraćajni udes. Povrijedio sam kičmu 2001. godine, tako da mogu poslužiti kao primjer kako se izvući iz svega. Nikad nisam dozvolio da te stvari budu jače od mene. To me čak natjera da budem još bolji i da se što prije izvučem i krenem dalje. Kad se dese povrede nema plakanja. Odmah treba početi raditi i vježbati, sve do potpunog oporavka.

Ko Vam je najviše pomogao u karijeri?

Najviše sam pomogao sam sebi. Jedini pravi put je samo rad i odricanje. Imao sam sreću da sam uvijek imao dobre i iskusne trenere i od svakog od njih sam učio najbolje. I dan danas učim. Evo, doživio sam da mi za trenera dođe Irfan Smajlagić kojeg sam gledao na televiziji i divio mu se. Bio je jedan od mojih sportskih uzora. Znalo se desiti da bude i onih koji nisu po mojoj volji, ali sam se ja samo koncentrisao na igru.

Postoje li određeni rituali pred utakmicu koje praktikujete ?

Nema nikakvih rituala. Postoji samo strogi životni režim koji poštujem. Tako živim zadnjih 15 godina. Kod mene se zna kad jedem, kad spavam i kad odmaram.

Kako vidite svoju karijeru u budućnosti?

Razmišljam da igram dok god me zdravlje služi. Pokrenuo sam i privatni biznis ali ne bih još pričao o tome. Koncentrisan sam samo na to da igram, dok god sam zdrav i u formi.

More Articles for You

Tajna džema od malina

Vaša odana čitateljka i suradnica Ovo pismo-molba je znak za početak fikcije, a dato je umjesto bilo kakvog objašnjenja, prepričavanja …

Halimin put- priča o ratu i njegovim posljedicama

Antigoninim obećanjem da će sahraniti svog brata bez obzira na sve, Eshil 467. god. pr. n.e.završava svoju trilogiju „ Sedmorica …

Trinaest priča o opresiji nad ženama

Sharnush Parsipur: Žene bez muškaraca (Libris, 2010) Novela Žene bez muškaraca problematizira opresiju nad ženama u iranskom patrocentričnom društvu. Iako …

Sjajni momci

U okviru 21. festivala Baščaršijske noći, 8. 7. u Bosanskom kulturnom centru premijerno je izvedena predstava “Sjajni momci”, rađena prema …

Bojno polje stan

Kako jedan kauč i dva ormara mogu dovesti do razvoda Kupovina zajedni kog stana velika je stvar, ali nevolje tek …

Roditelji danas previše brinu za svoju djecu

koja će biti otvoreno za sve roditelje, porodične ili indivudualne probleme. Dakle, tu su četiri domene koje su jedinstvene u …